Cerf House

Northern facade

Northern facade

Location: Hillcrest
Architects: David Mackie & Lloyd Roarke, Overland Park, Kans.
(architectural drawings)
Builder: Robert M. Still
Year built: 1958
Original Owners: Raymond & Anna Cerf
Current ranking
: 3 (view details)

This bold, luxurious, high-end modernist house is the largest surveyed and one of the most distinctive in Lawrence. Soaring over the edge of a steep ridge, the 3,686 sq. ft. structure (not including deck) is held aloft with long steel posts and framed by a striking zig-zag roof. In profile the house is a gravity-defying counterpoint to the surrounding landscape.

Entry into the living room is dramatic. The elevated main floor and high exposed rafters create a tremendous sense of spaciousness and living-in-the-treetops feel. The living and dining areas extend outside onto a wide, sheltered deck and veranda that runs the entire length of the back of the house—echoing traditional Japanese architecture—partitioned only by sliding glass/screened doors and clerestory windows. This provides the possibility of opening up the interior completely to the outdoors. In late fall, after the leaves have fallen, a commanding view opens to the east and overlooks the city and Kaw River valley. Such a direct bond with nature could hardly be guessed from the street. The severity of the site and complex engineering to make it work is mostly concealed from view. The house appears to be a picture of well-manicured, suburban calm.

Commissioned by Anna “Petey” Cerf, a well-known community activist and philanthropist, and her husband, Raymond, a noted violin teacher at KU, the house took three years from initial concept to built reality, and cost $80,000. This sum, an enormous figure in 1950s Lawrence, bought the services of a premier Kansas City area architectural firm, Mackie & Rourke; a civil engineer, John Crawford; and a custom builder, Bob Still, who went on to work for the city as a building inspector. Completed in 1958, it was the Cadillac Eldorado of modern homes in Lawrence, feature-laden with built-in hi-fi speakers and electronics, hidden television and liquor cabinets, extensive built-ins including a safe room, luxury bathrooms and dressing rooms, and a state-of-the-art kitchen, which the current owners have tastefully renovated. Like the Caddy, the house is unlikely to go out of style anytime soon. The look is still clean and fresh.

Entryway

Living room

North facade at sunrise

Kitchen

Kitchen

Dining/sunroom in morning light

Entry hall looking north toward kitchen

Main deck

Main deck

Northeast facade in winter

Northeast facade in winter

Dressing room

Dressing room

Dining room facing south

Facing south in dining room

Advertisements

Post a Comment

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: